Az alkohol lebontása a szervezetben

 

Az emberi szervezetbe bevitt össz alkohol összetett lebontási folyamatnak van alávetve. Az alkohol kémiai láncreakciók során bontódik le a szervezetben, miközben több köztermék keletkezik, amelyek mindjárt tovább bontódnak. Végül az alkohol a végtermékekre,  széndioxidra és vízre bomlik, amelyek a szervezetből a kilélegzett levegő, az izzadtság, a széklet és a vizelet útján távoznak. Legkésőbb 24 óra után, ami persze a bevitt alkohol mennyiségétől is függ, az össz alkohol kikerül a szervezetből. Kisebb mennyiségek már sokkal előbb kiválasztódnak.

Az alkohol nagyon kis mennyisége nem bontódik le, hanem változatlan állapotban távozik el a szervezetből. Ezért az ittas személy leheletén, amely a száján vagy az orrán át távozik, érzik az alkohol szaga. Ez tulajdonképpen a tüdőből jön és a kilélegzett levegőn keresztül hagyja el a szervezetet. Ezért nagy tévedés az a hiedelem, hogy az alkoholt el lehet „takarni” erős cukorkával, fokhagymával vagy erős szagú és ízű más anyagokkal. Ez megcsalhatja a másik emberek szaglószervét, de nem csalhatja meg az alkoholmennyiséget mérő műszereket, mert ők nem érzékenyek a különböző szagokra, hanem csak az alkoholra.

Az alkohol a szervezetből a vizelettel is távozik, ezért a vérben levő mennyiségét meg lehet állapítani a vizeletben lévő mennyisége alapján.

Kis mennyiségű alkohol kiválasztódhat az izzadsággal is.

Körülbelül 90%-a az össz alkoholnak lebontódik, és csak körülbelül 10%-a választódik ki változatlanul a tüdőn és a vizeleten keresztül.

A szervezetben lévő alkoholt a máj bontja le. A máj elég lassan bontja le az alkoholt, ezért, ha nagyobb mennyiség van elfogyasztva, a le nem bontott alkohol a vérkeringésbe kerül és előidézi az ittasság tüneteit. A májban levő enzim mennyisége elegendő 8-9g alkohol okszidálására óránként. Ezek szerint, az alkohol lebontásának gyorsasága óránként 8-9g, ami átlagban megfelel 0,1%o véralkoholszintnek óránként. A lebontatlan alkohol addig áramlik a szervezet vérkeringésében, amíg a máj le nem bontja.

A véralkoholszintet ezrelékben fejezzük ki- az alkohol mennyisége cm3-ben kifejezve az 1000 cm3 vérben.

Amennyi az alkohol ezreléke a vérben, ugyanannyi ezrelék van a kilehelt levegőben is. Ezért lehet megmérni a sofőröknél az alkohol szintjét a kilehelt levegőben.

Vissza