Az alkohol hatása a nők szervezetére

 

A klinikai vizsgálatok megerősítették hogy a nők szervezete sokkal érzékenyebb az alkohol mérgező hatására mint a férfiak szervezete. A nők alacsonyabb növésűek és kisebb a testsúlyuk, a testük pedig több zsírt tartalmaz mint a férfiak teste.

Az alkohol nem tud jól keringeni a zsírszöveten át, mert kevés benne a vérér, ezért egyenesen a fejbe megy, ahol a véráramlás a legjobb. A véralkohol-koncentráció a nőknél gyorsabban éri el a csúcspontját mint a férfiaknál és hosszabb ideig magas marad. A nők szervezete lassabban oldja fel az alkoholt, mint a férfiak szervezete.

A nők az alkohol káros hatása miatt fizikailag gyorsabban tönkremennek mint a férfiak. Csak 12 év szükséges hogy annál a nőnél aki naponta 5 pohárka erős italt iszik májcirrhosis lépjen fel. A férfinak átlagban 20 évet kell innia, minden nap 6-8 erős italt hogy lebetegedjen a cirrhosisban. Ezért ne gondolja, hogy csak azért mert nem érzi magát az alkohollal megmérgezve, ez nem befolyásolja a testét. Jelentkezik a bőr károsodása (az arcbőr durvábbá válik), a karikás szemek kifejezettebbé válnak, a ráncok pedig hangsúlyozottabbak. 

A nők toleranciája az alkoholra alacsonyabb, mint a férfiaké.A nők érzékenysége az alkoholra függ az ösztrogén és a progeszteron koncentrációjától a menstruációs ciklus alatt. Az idősebb nők gyakran gyorsabban érzik magukat "részegnek". Ebben az ösztrogén szintjének a csökkenését, amely a korral jön, legalább részben felelősnek tekintik. Az alkoholizmus okozhat olyan menstruációs problémákat is, mint: a menstruáció kimaradása és a csökkent vagy túlzott vérzés.

Az alkohol nem csak a nő szervezetére hat hátrányosan. Ha hosszabb ideig fogyasztja, az alkohol veszélyes az utódaira és a családjára is. Az alkohol csökkenti a termékenységet és növeli a daganatos betegségek megjelenésének az esélyét. A mellrák esetek mintegy 10%-a az alkoholnak tudható be.

A következmények különösen drasztikusak a terhességben. A csecsemőknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt alkoholt ivott, magzati alkohol-szindróma jelentkezik. Az alkohol hirtelen megszűnésének következtében fordul elő, amit a gyerek, míg az anyaméhben volt, az anya véréből kapott. Ilyen esetben az újszülött csecsemőnek kis adag megfelelő gyógyszert adnak és lassan végrehajtják a leszokást. A gyermekek kisebb hosszal és súllyal születnek, kék a bőrük és létrejöhet a csontváz deformitása, a szív, a vesék és más szervek rendellenessége. Ezeknek a gyerekeknek később kisebb szellemi kapacitásuk van és gyakran hiperaktívak.

Kifejezetten veszélyes az alkohol hatása a lányok szervezetére, akiknek a természet különleges feladatokat rendelt az életben, mind a születés, mind a jövő generációk felnevelése és oktatása értelmében. Nem szabad elfelejteni, hogy a lányoknál az alkohol bevitele miatt testi és pszichikai károk és szövődmények jönnek létre, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a már említett funkciókat és az eléjük kerülő feladatokat.

Az a szokás, hogy a gyermekeket és a fiatalokat ösztönzik az alkoholtartalmú italok fogyasztására, nagyon veszélyes. Mert a kis mennyiségű alkohol is sok egyéb következmény mellett, csökkenti a figyelem és a koncentráció képességét, csökkenti a szellemi fejlődés szintjét, csökkenti a munka és a szellemi kapacitást. Ezek a lányok nem alkalmasak a tanulásra vagy az előmenetelre akármelyik szakmai képzésben.

Vissza