Néhány tévhit és tény az alkoholistáról és az alkoholizmusról

 

Az alkoholizmussal kapcsolatos tévhitek a következők:

 1. Csak az a személy alkoholista, aki nagy mennyiségű alkohol tartalmú italokat iszik és rendszeresen felönt a garatra.
 2. Az alkoholista minden nap iszik, mert nem tud alkohol nélkül élni.
 3. Csak az a személy alkoholista, aki sokat költ az italra és ezáltal saját magát és a családját pénzügyi nyomorba dönti.
 4. Az alkoholista elbukott ember, aki nem dolgozik, nincs családja, az ivásnak él, az italt pedig mások fizetik neki. Az alkoholista bűnös ember, megjelölt, ember a fenékről.
 5. Alkoholista csak az, aki ittassan részt vesz verekedésekben, akit letartóztatnak és megbüntetnek pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel.

A tapasztalati tényállás másmilyen:

 1. Az alkoholista nem kénytelen kizárólagosan nagy mennyiségű italt fogyasztani, és az sem szabály, hogy köteles részeg lenni. Vannak olyan alkoholisták, akik minden nap meghatározott mennyiségű italt isznak. Soha sem részegek, de soha sem józanok. Az alkoholista nem rúg be mindig, hanem nem tudja előrelátni az ivás kimenetelét („Bemegyek egyre, haza meg részegen térek vissza”). A berúgás nem szabály. Az alkoholistának is néha sikerül meginni csak egy vagy két pohárral. Azonban az ittasság előre nem látva és akarat ellen „történik”.
 2. A legtöbb alkoholista nem iszik minden nap. Nem csak hogy kibírják szeszes ital nélkül napokig és hetekig, hanem sokszor hónapokig is.
 3. Az alkoholisták anyagi helyzete nagyon különböző és sok tényezőtől függ, nem csak az alkoholizmustól. Így, például, egészen más az anyagi helyzete a munkavezetőnek mint a fizikai munkásnak.
 4. Az alkoholista se nem „bűnös”, se nincs a „fenékről”, se kötelezően munkanélküli, stb. Az alkoholizmus nem „válogatja” az embereket se a nem, se a termet, se az iskolai végzettség, se az értelmiségi szint, se az egyéniség jelleme szerint.
 5. Nem minden alkoholista erőszakos. Sokan szeretik a zenét, éneket, tréfát és a társalgást. Van aki azokon az estéken, amikor iszik, „magas lábon” él: a legdrágább italokat issza, hatalmas borravalókat osztogat, megvendégeli a kávéházban levőket. Egyes alkoholisták hallgatagok, barátságtalanok, egyedül isznak, sokszor otthon. Részegen elmennek aludni, zsivaj és lárma nélkül. 

A legalapvetőbb tényezők a következők:

 1. Az alkoholizmus betegség, amit gyógyítani lehet.
 2. A gyógyítás nem vereség, se nem szégyen, hanem szükség.
 3. Nem gyógyítják csak a „legsúlyosabb” alkoholistákat.
 4. Minél korábban kezdődik a gyógyítás, annál jobb a betegnek. Nem kell várni a legnehezebb szövődményeket, hogy elhatározzuk magunkat a gyógyításra.
 5. Minden ivás, ami bármilyen nehézséget okoz, alkoholizmus. A nehézségek különfélék lehetnek: szenvedés, fájdalmak, megbánás, veszekedések, szűkölködés, kedvetlenség, stb. A gyógyítással elérjük a gyógyulást, azaz megszabadulunk az alkoholtól való függőségtől. Ez azt jelenti, hogy az egyik oldalról megjavítja a testi egészség állapotát, a másik oldalról pedig, mihelyt az egyén nincs többet az alkohol hatalmában, lelkileg is egészségesebbé, megelégedettebbé és boldogabbá válik.

Vissza