Az alkoholista idegi és szellemi romlása

 

Az alkoholista elsősorban azért szenved, mert a tápanyagok súlyos hiányába kerül, különösen a fehérjéknek és vitaminoknak a hiányába. Az alkohol közvetlenül pusztítja a B-vitamint a szervezetben és a hiánya miatt létrejön a legtöbb neurológiai és pszichiátriai szövődmény (a B-vitamin táplálja az idegeket).

Neurológiai megbetegedések

Az alkoholistáknál létrejön a központi és a perifériás idegrendszer károsodása. Az idegsejtek nagyon érzékenyek és visszafordíthatatlan változásokat szenvednek, ezért a funkcionális károsodások is részlegesek vagy teljesek. A károsodások kisebb mértékben vannak előidézve az alkoholnak az idegrendszerre való közvetlen hatása miatt. Nagyobb mértékben a táplálkozási rendellenességeknek a következményei, különösen a cukor-, a fehérje-, a zsír-, a vitamin- (különösen a B vitamin), az ásványi anyagok-, stb. anyagcseréjében fellépő rendellenességeknek. A szervezetbe való bevitelük nem elégíti ki a szükségleteket és az is ami bekerült, nehezen vagy sehogyan sem szívódik fel, mert a gyomor nyálkahártyája meg van sérülve.

Az alkoholistáknál gyakran fordul elő traumatikus etiológiájú szubdurális haematoma, az alkoholista pedig tagad bármilyen fej traumát.

A sejtek tönkremenése az agy atrophiájához vezet amely az alkoholisták 90%-ánál jelentkezik és ennek eredménye a szellemi és az erkölcsi-etikai személyiség hanyatlás. Az agy gyorsabban öregszik mint ami megfelelne az adott személy naptári éveinek. Idővel az alkoholista demenciás lesz, azaz észben megfogyatkozik.

Az alkoholos polyneuritis (az idegek gyulladása az alkohol miatt) az egyik leggyakoribb betegség az alkoholisták körében. Általában a lábak, ritkábban a kezek perifériás idegeit támadja. Az alkoholos polyneuritis korai tünetei a görcsökkel és zsibbadással jelentkező fájdalom a kezekben és a lábakban, különösen éjszaka vagy a kora reggeli órákban. A beteg járása jellemző az enyhén vagy jobban kiterjesztett lábakkal. Később létrejön a felületi és mély érzésnek a meggyengülése és elvesztése, majd a reflexek eltűnése.

Az alkohol károsan hat a látóidegre. A szemizom bénulása miatt jelentkezik a "kettős látás", a látás gyengülése, a piros és a zöld szín megkülönböztetésének a nehézsége. A látótér szűkülése jön létre, ami nagyon veszélyes a forgalomban résztvevő járművezetőknél.

Pszihchopatológia

Nem létezik alkoholizmus az alkoholista és a családja viselkedési zavara nélkül.

A leggyakoribb pszichés zavar amely szinte naponta ismétlődik az alkoholistánál az akut részegség vagy akut alkoholos intoxikáció. Az alkoholos mérgezésnél az alkohol a legerősebben a központi idegrendszert befolyásolja. A kezdeti fázisban eufórikus hangulat uralkodik, hamis bátorság és hamis önbizalom jelentkezik. Az ilyen nyilvánvaló ösztönző hatás és a jó hangulat a leggyakoribb indítékai az ivásnak.

A második pszichés zavar a patológiás részegség. Ez a patológiás részegség kóros állapot, amely rendkívüli izgatottságban nyilvánul meg, néha gyilkos erőfeszítésekkel kísérve. A tünetek nem egyformák minden esetben. Vannak, akik a patológiás részegség ideje alatt annyira agresszívek hogy mindent törnek, ütnek, szaggatnak, lerombolnak, stb. maguk körül. Ebben az állapotban nincs kizárva az önsebesítés, megsebesítés és még az ártatlan jelen levő emberek megölése sem. A patológiás részegség általában néhány perctől több óráig tart.

A rendszeres vagy alkalmi túlzott ittasság a kognitív folyamatok gyengüléséhez, a kritikusság veszteségéhez, a hosszabb reakcióidőhöz és a reflexek elvesztéséhez vezet az alkoholistáknál, ami egy speciális problémát okoz a munkaképességnél és a vezetési készségeknél.

Az alkoholisták testi, lelki és erkölcsi romlása megfordíthatatlan zavarokhoz vezet, amelyek a munkaképesség korai elvesztéséhez vezetnek. Különösen korán károsulnak a szellemi funkciók, amelyek a kezelés folyamán is nehezebben épülnek fel. Az alkoholisták veszítik a koncentrációt, a figyelmet nem tudják megfelelően irányítani, megnehezül az emlékezésük valamint a megtanult anyagnak a felidézése. A hangulatuk jelentősen ingadozik, szorongás, ingerlékenység vagy közömbösség jelentkezik, csökkennek vagy elvesznek az érdekeik, ami a személyiség súlyos változásához és tönkremenéséhez, valamint súlyos pszichiátriai szövődmények megjelenéséhez vezet, amelyeknek alapja a mentális funkciók károsodása. Az alkoholisták lelki életét sok illúzió és téveszme jellemzi.

Vissza