Az alkoholista testi hanyatlása

 

Nem létezik szerv vagy szervrendszer az ember szervezetében, amely az alkohol használata miatt nem sérült meg. Valamennyi szerv vagy szervrendszer többé-kevésbé az alkohol közvetlen vagy közvetett befolyása alatt áll.

A túlzott és hosszantartó alkohol használat miatt a szervezet fokozatosan engedni kezd, az egészség pedig egyre jobban romlik. A szervezet a kalória igényeket kielégíti az alkohol lebomlásával. Az alkoholisták ez miatt elveszítik az étvágyukat és nem étkeznek rendszeresen. Mindazonáltal, az alkohol nem helyettesítheti az élelmiszert, mert nem tartalmazza a szükséges építési anyagokat és vitaminokat. Az emésztőrendszer károsodásával ez a hátrány sokkal kifejezettebb.

Az alkohol az agyra hat a legkárosabban.

Az alkohol megváltoztatja az információkat amelyeket az agysejtek küldenek egymásnak a vegyi anyagokon keresztül, amelyek lehetővé teszik a józan embereknek hogy ésszerűen gondolkodjanak és cselekedjenek.Az elején az ivás ahhoz vezet, hogy nyugodtnak és társasnak érzi magát az illető. Ha az ivás tovább folytatódik, a gondolatok zavarosak lesznek, a megfontolás romlik és az agyban található központok amelyek a beszédet, a látást és az egyensúlyt szabályozzák, elveszítik az ellenőrzést. Az egyik hosszantartóbb hatása az alkoholnak az agyra a függőség. Az a személy aki függ az alkoholtól nem állhat meg az ivással, még akkor sem, ha rosszul érzi magát miatta. A hosszantartó túlzott alkoholfogyasztás tönkreteheti az agy részeit, zavart, az emlékezet elvesztését, nehézségeket a gondolkodásban, eszméletvesztést és akár halált is okozhat. Ahogy romlik az agy, úgy mennek tönkre az egyéb testrészek is.

A második helyen van a gyomor-bél traktus, vagyis az emésztő rendszer, amely közvetlenül károsodik az alkohol miatt.

A túlzott alkoholfogyasztás okozza hogy a máj néhány év múlva kemény lesz. Amikor megkeményedik, ez megakadályozza hogy végrehajtson sok létfontosságú funkciót. Többek között, a kemény máj többet nem tudja tisztítani a vért a szervezetben levő méregtől, ami azt jelenti, hogy károsítja a többi szervet. Később a máj megduzzad mert zsír szövi át. Ha ezen a ponton megáll az ivás, a máj visszatérhet a normális állapotba, de ha tovább folytatódik az ivás, akkor májcirrózis jön létre.

A májat kötőszövet szövi át, amely szaporodik a valódi májszövet helyett, amely tönkremegy. A betegség halálos is lehet, ha a kezelést nem kezdik el időre. A májfunkció megszüntetése miatt a folyadék felhalmozódására kerül sor a gyomorban, az úgynevezett "béka gyomorra."

A gyomor és a belek különösen szenvednek. A finom és érzékeny nyálkahártya, a szájtól kezdve, a nyelőcsőn keresztül a bélig, nincs készen arra, hogy le legyen öntözgetve az alkohollal. A folyamatos alkohollal való "égés" miatt létrejön a gyomor- és a bél- hurut, amelyek a reggeli hányingerhez és hányáshoz, később pedig hasmenéshez vezetnek. A gyomorsav és az emésztési enzimek kiválasztása megzavarodik, ezért ez az egyik oka az étvágytalanságnak. Így az a kis mennyiségű élelmiszer is amely bekerül a szervezetbe rosszul emésztődik meg és ez súlyosbítja a már meglévő éhezést.

Szövetség létezik az alkohol és a rák, a nyelvrák, a nyelőcső rákja, a  májrák között, különösen ha az alkohol és a dohányzás társul.

Az alkohol károsítja a hasnyálmirigy nyálkahártyáját és az elsődleges funkcióját, a vércukorszint szabályozását. Előfordulhat alkoholista cukorbetegség. A daganat bezárhatja az átjárót a hasnyálmirigyből a vékonybélbe. A vegyi anyagok amelyek szükségesek hogy a vékonybélben segítsék az emésztést, nem juthatnak el hozzá. Ennek eredményeként ezek az anyagok elkezdenek emészteni, azaz feloldják magát a hasnyálmirigyet, előidézve hasi fájdalmat, hányást és még halált is okozhatnak.

Az alkohol hat az endokrin rendszerre, azaz a belső szekréciójú mirigyekre. Leginkább befolyásolja a mellékvese mirigyet és a nemi mirigyeket. A férfiaknál létrejön a tesztoszteron lebomlása de az ösztrogén több marad; a nőknél pedig létrejön a ciklus zavara és a női jellemzők vesztesége a hosszú távú alkohol fogyasztás miatt. A férfiaknál impotencia, here-atrophia és sterilitás jelentkezik.

Az alkohol a szívre is hat cardiomyopathia és szívelégtelenség formájában. Az alkohol növelheti a szív munkaterhelését. A több évi túlzott alkoholfogyasztás megkárosíthatja a szívizmot. A szív megpróbálja kompenzálni az egyre nagyobb károkat úgy, hogy megnagyobbodik. De a végén, a szív nem képes kinyomni elég vért amennyire a szervezetnek szüksége van. Az alkohol magas vérnyomást is okozhat, ami károsíthatja a szívet és a szív dobogások szabálytalanságát idézheti elő.

A szívizmon kívül az alkohol kárt okozhat más izmokban is. A túlzott alkoholfogyasztás gyengeséget okozhat azáltal, hogy megakadályozza az izomsejteket a kálcium befogadásában, amely szükséges az izomsejtek összehúzódására.

Az alkohol kihatással lehet a látásra is, a látóidegre, jelentkezik az alkoholista ambliopatija, az elmosódott látás.

Az alkoholisták bőre és arca is megváltozik. Ez általában a piros arc a vérben forgó szemekkel és a kiszélesedett kis vérerekkel az arcon és az orron.

De van egy másik változat is: ez a sápadt, puffadt arc, amely mintha dagadt lenne.

A vitaminok hiánya miatt előfordulhatnak változások a bőrön. A bőr ilyenné válik: száraz, korpás, kivékonyodott, göcsörtös, néha előforduló véraláfutással.

Mindezen betegségek előfordulhatnak azoknál az embereknél is akik nem fogyasztanak alkoholt, vagy mérsékelt mennyiségben isszák, de az alkoholistáknál gyakrabban jelen vannak és sokkal rosszabb alakban, a kezelés pedig tovább tart a szervezet gyenge ellenállóképessége miatt.

Vissza