Alkohol és a közlekedés

 

Alkohol a szervezetben

Gyakran előfordul hogy észre se veszi mennyi alkoholtartalmú italt ivott meg, de a hatásuk nagyon gyorsan tükröződik a szervezetén. Ha éhgyomorra megiszik egy pohár alkoholt, a hatása már 15 perc múlva észrevehető, de ha étkezés közben issza meg, a reakció egy óra múlva történik. Amikor egyszer lenyeli, az alkohol egyenesen a vérbe kerül, a gyomron és a beleken keresztül, majd továbbítja az agyba, ahol mindent lelassít vagy teljesen megzavarja a munkát, mert az alkoholnak nyugtató hatása van a szervezetre.

Csak két pohár elegendő arra, hogy az egy liter vérben 0,50 gramm alkohol legyen - és ez az a küszöb, amelyért már büntetést fizettetnek és elveszik az engedélyt. Ennél a mennyiségnél azok, akik nincsenek hozzászokva az alkoholhoz, könnyű intoxikációt éreznek. Sokan nem is érzik az ittasságot, de az ital ennek ellenére befolyásolja a szervezetüket. Így már veszélyes változások jönnek létre: csökken az észlelés képessége a járművezetésnél és jóval hosszabb a reakcióidő. Ez az alkohol százalék okozza a lazítás érzését, az ember bátrabb lesz, kevésbé figyelmes, álmosabb vagy vidámabb, gondtalanabb, de felületesebb a vezetési képességeinek és az út viszonyainak az értékelésében, miközben csökken az éberség és a reflexek lassúbbak lesznek. A látómező annyira leszűkül, hogy a vezető nem különbözteti meg a táblákat a felirattal a gyalogosoktól akik át szeretnének kelni az úton, valamint a járműveket sem amelyek derékszög alatt érkeznek. Néha duplán lát, a mozgása koordinálatlan, nehezebben becsli fel a távolságot az úton, kevésbé viseli el a szembejövő járművek fényét, a reflexei lassabbak. Nehezebben viseli el az éjjeli elvakításokat a szembejövő járművek éjszakai fényétől.

Tény, hogy a vezető úgy viselkedik, mint egy rövidlátó személy aki szemüveg nélkül vezet. A 0,80 gramm alkohollal a vérben, ami három-négy megivott pohárnak felel meg, a vezető már nem tudja kezelni a személygépkocsit és nagy nehézségekkel orientálódik a forgalomban. Meg kell jegyezni, hogy az alkohol hamis biztonságérzetet nyújt mert a vezetőt rávezeti hogy alábecsülje a veszélyt és hogy könnyebben megszegje a tilalmat. Ezért jön létre a gyorsaság túlzott növekedése és a biztonsági öv elfelejtése.

Akkor is ha csak egy italt ivott meg, a legjobb ha legalább két órát vár - ennyire van szüksége a szervezetnek hogy eltávolítsa a pohár alkoholt - vagy aludjon egy kicsit és utána üljön le a gépjármű vezérlőpultja mellé. A kijózanítás összes többi változata egészen felesleges. Ezért legyen türelmes és várjon mielőtt zavaros fejjel a volán mögé ül és szükségtelen szövődményeket idéz elő.

Erről különösen a fiatal vezetők kell hogy gondot vezessenek, akik nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal az alkohol pedig hamis bátorságot ad nekik és ezért sok közlekedési balesetet okoznak a legsúlyosabb következményekkel - halállal és súlyos sérülésekkel, amelyek gyakran maradandó egészségkárosodással végződnek.

Azonban, nem csak közvetlenül a vezetés előtt megivott alkohol veszélyes. Egy nagy mennyiségű alkohol ivása utáni átaludt éjszaka után sokszor az embernek, habár azt gondolja hogy elég józan, a vérében a megengedettnél nagyobb mennyiségű alkohol - több mint 0,5 ezrelék van!

Közlekedési balesetek

Több mint 70.000 ittas vezetőt fedeztek fel a 2008. évben Szerbia utain, az alkohol pedig a fő oka volt 2200 közlekedési balesetnek amelyben 24 ember meghalt és 1500-an megsérültek.

A kutatások szerint nálunk és a világon az alkohol az egyik fő oka a közlekedési baleseteknek. A nagy városokban a forgalomban résztvevők ittassága még nagyobb százalékban oka a közlekedési baleseteknek. A legsúlyosabb baleseteket az áldozatok száma és az okozott anyagi kár szerint az ittas vezetők okozzák. A mortalitás ezekben a balesetekben még hétszer is nagyobb mint más esetekben.

Négykerekű járművezetők

Jól vezetni nem csak a rendeletek ismeretét és a gyors reflexeket jelenti, hanem tudni viselkedni a forgalomban. Minden járművezetőnek toleránsabbnak kellene lennie és több szolidaritást mutatnia, hogy az utakon kedvezőbb légkör alakuljon ki. A józan és egészséges sofőrökkel ellentétben, az ittas járművezetők a vezetési módjukkal zavarják a forgalom biztonságos menetét. Különösen az éjszakai vezetés alkoholos állapotban jelentősen fárasztóbb és potenciálisan veszélyesebb, ezért a balesetek éjszaka sokkal gyakoribbak a rossz látási viszonyok, az elvakítottság és a vezetők nagyobb álmossága miatt.

Az ittas vezetők:

A józan vezető a közlekedési táblát 140 méter távolságra látja, míg az ittas csak 118 méterre. A reflexek lassulása és a pszichológiai másodperc meghosszabbodása miatt az ittas vezető által hajtott járműnek a féktávolsága sokkal hosszabb, a balesetek pedig ezért gyakoribbak.

A vezetők tisztában vannak azzal, hogy nem szabad vezetniük részeg és ittas állapotban, de kevésbé vannak tisztában azzal, hogy a mellettük ülő utasnak sem szabad részegnek lennie. Rá is vonatkozik a 0,5 ezrelékű megengedett határérték. Ha a személy ittassabb ennél, a hátsó ülésen kell hogy utazzon. Ellenkező esetben, egy rutin forgalom ellenőzés esetén a vezetőnek bírságot kell majd fizetnie.

A forgalom egyéb résztvevői

A járművezetőknek, motorkerékpárosoknak, kerékpárosoknak és a forgalom minden más résztvevőjének tudnia kell, hogy a megivott alkohol a szervezetből  lassan választódik ki. 6-12 órát vesz igénybe, néha pedig, az erősebb ittasság esetén teljes 24 órát is, hogy az alkohol teljesen eltűnjön a szervezetből. A késő esti órákban való túlzott ivás nagy veszélyt jelent, mert a több órás alvás után is a vérben maradhat nem megengedett alkohol-koncentráció. Sok járművezető ez miatt nem volt képes a biztonságos vezetésre és ezért a jogosítványuk el is lett véve.

Az alkohol fogyasztása utáni másnaposság ideje alatt minden közlekedési résztvevő fejfájást érez, nehezebb az észrevétele és lassítottan reagál. Ezért a másnapos vezetők gyakran balesetet okoznak.

Minden alkoholtartalmú ital káros és veszélyezteti a forgalom biztonságát. Nem helyes az az elképzelés, hogy a sör nem ártalmas. A sörnek a 6%-os alkohol koncentráció mellett enyhe kábító hatása is van. Ezért nem lenne szabad fogyasztani se a sört, se a többi alkoholtartalmú italt a vezetés előtt és alatt. A gyümölcslevek a legjobban fel tudják frissíteni a vezetőt, serkenteni az idegrendszert és erősíteni a szervezetének az ellenálló képességét.

Az alkohol az agy és az egész idegrendszer mérge. A kisagy különösen ki van téve az alkohol káros hatásának, ezért az egyensúly és a mozgás harmóniája az ittas személyeknél zavart. A motorkerékpárosok és a kerékpárosok részeg állapotban érzékenyek az egyensúly zavarára, ami elkerülhetetlenül kanyargós hajtáshoz vezet és általában eséssel végződik.

A gyalogos áldozatok száma évről évre növekszik. A részeg gyalogos gyakran áldozata a saját vigyázatlanságának, a veszélyek nehezebb megértésének és a lelassult reakcióknak. A legtöbb gyalogost a sűrűn lakott területeken éri baleset, a gyalogos átkelésen kívül. 

A biztonság és a hozzáállás

Még a legkisebb mennyiségű alkohol is veszélyezteti a közlekedés biztonságát, mert az alkohol rontja a járművezetők minden képességét, a tapasztalattól függetlenül. A legfontosabb dolog az, hogy minden ember megváltoztassa a saját hozzáállását a saját viselkedése iránt a forgalomban. Ha az egyén részeg, akkor egyedül csak az a helyes, hogy nem hajt ebben az állapotban. Ha bemegy a kocsmába vagy partira készül, szervezze meg a visszatérést úgy, hogy nem hajt, menjen taxival vagy vigye valaki más.

Az Ön érdekében van, hogy kövesse a tanácsot: Ha iszik, ne vezessen - ha vezet, ne igyon!

Vissza