Delirium tremens

 

Delirium tremens (alkoholno ludilo) je česta psihoza kod alkoholičara. Javlja se kao posledica toksičnog dejstva alkohola, obično kod ljudi sklonih prekomernom pijenju, odnosno zavisnih od alkohola.

Nekoliko dana ranije mogu se javiti neodređeni simptomi koji stručnjacima ukazuju da može doći do ludila. Osoba se oseća malaksalo, ima pojačano znojenje, povišeni pritisak, psihički je napeta, neraspoložena i sve ove pojave prati nesanica. Tada se govori o predelirantnom stanju. Delirium tremens može nastati i bez predelirantnih smetnji.

Kad nastupi delirium, to za okolinu deluje zastrašujuće, pogotovo noću kada su simptomi najizraženiji. Bolesnik oseća strah i ne može da zaspi. Ne zna koji je dan, mesec, godina, gde se nalazi, ali zna ko je on. Najčešće deluje uplašeno i zbunjeno, ali je moguće i agresivno ponašanje prema okolini. Bolesnik u takvom stanju ima crveno otečeno lice sa razrogačenim očima i tremorom celog tela, naročito ruku. Bolesnik praktično ne spava, ne jede, obično se znoji. Gotovo redovno dolazi do slabosti srca, sa mekim i slabim pulsom, padom pritiska. Često dolazi do akutnih teških probavnih smetnji, smetnje mokrenja. Bolesnik naglo slabi, sve do potpune iznemoglosti. Postoji pomanjkanje vode u organizmu, te pomanjkanje elektrolita. Uz to se javljaju halucinacije. Najčešće je reč o vidnim halucinacijama, no mogu se javiti i sve druge, naročito slušne. Halucinacije su često zastrašujućeg karaktera i uklapaju se u opštu sliku straha i nemira. Vidne halucinacije često sadrže male životinje, miševe, zmije, štakore ili insekte, koji gmižu po koži bolesnika, ili ga okružuju sa svih strana. Slušne halucinacije bolesnik doživljava kao razgovor, u kojem se neke osobe dogovaraju kako da ga unište. Nekad to može biti halucinacija glazbe, marša, itd. Uz ostale simptome, javljaju se i lude ideje, obično paranoidnog karaktera. Česte su ideje ljubomore. Bolesnici mogu u toku deliriuma halucinirati svoju uobičajenu profesionalnu delatnost, pa se onda govori o profesionalnom deleriumu. Javlja se podrhtavanje prstiju, jezika, glave, nerazumljiv govor.

Delirium tremens traje od nekoliko sati do dve nedelje, obično od 2-5 dana. Završava se najčešće naglo tzv. terminalnim snom iz kojeg se bolesnik budi iscrpljen ali bistar i miran, s neznatnim smetnjama i obično bar delomičnom amnezijom za sve, ili za deo onoga što se događalo u toku deliriuma..

Ponovno propijanje i javljanje ovog stanja dovodi do trajnijih i ozbiljnijih oštećenja mozga.

Kod majki alkoholičarki koje piju i za vreme trudnoće, može se dogoditi iznenadna smrt novorođenčeta koje je nakon dolaska na svet ostalo bez alkohola. To je delirium tremens novorođenčeta.

Osobi u deliriumu treba obezbediti hitni transport u bolnicu. Njemu je potrebna intenzivna bolnička nega. Ako se brzo ne preduzme lečenje, delirium može uzrokovati smrt zbog prestanka rada srca ili bubrega, ili zbog upale pluća. Stoga treba bez odgađanja pozvati lečnika. Dok on ne stigne, treba bolesnika što više umiriti. Treba ga smestiti u zamračenu prostoriju i skloniti svaki predmet kojim bi se mogao povrediti.

Nazad