Alkoholna halucinoza

 

Alkoholna halucinoza je psihijatrijski sindrom, koji pripada grupi alkoholnih psihoza. Karakteriziraju ga halucinatorni doživljaji, uz inače očuvanu svest, dobru orijentaciju, te sačuvanu ličnost. Halucinacije su po pravilu slušnog karaktera. Razlikuje se akutna i hronična halucinoza.

Akutna alkoholna halucinoza je prolazno obolenje koje relativno brzo prolazi. Većina autora smatra da je uz takvu akutnu sliku to zapravo specifični oblik akutnog psihoorganskog sindroma- koji može imati katkada i karakter delirijuma, s poremećajima svesti različitog stupnja, dezorijentacijom, itd. Toj akutnoj halucinozi obično nijedan autor ne odbija alkoholnu etiologiju.

I u akutnoj i u hroničnoj halucinozi javljaju se, kao glavna klinička karakteristika halucinacije, koje u početku imaju elementarna obeležja pa se vrlo teško razlikuju od iluzija. Halucinacije kasnije postaju sve izrazitije, dobijaju jasnu osetnu formu i najčešće su akutnog karaktera. Akustičke halucinacije često su u alkoholičara praćene strahom, obično se javljaju u trećem licu, bolesnik ih čuje izvana, često imaju neugodan sadržaj, odnosno predstavljaju pretnju za bolesnika. Katkada su homoseksualno obojene.

Akutna halucinoza obično traje od nekoliko sati do nekoliko dana, nedelja, ili do šest meseci. Bolest može i recidivirati. Akutna alkoholna halucinoza ne ostavlja defekt.

Hronična alkoholna halucinoza može, međutim, imati više šizofreni karakter, može joj se s vremenom pridružiti i slika hronične paranoje, a bolest može završiti i šizofrenom demencijom.

Nazad